onsdag den 15. august 2012

Hvor meget tang kan man indtage dagligt? Rette daglige tangdosis ♥


04.02.2014: NB: Jeg har brug for at komme med en rettelse til den her vejledning, jeg har udgivet. Jeg skriver, at så lidt som ét gram tang, fordelt over dagens måltider, er passende dagsdosis. 
Det var baseret på, hvad der kan være af tanggranulat på en teskefuld med top. Det er hvad der mætter igennem dagligt. 
Det ser ud af meget på billedet, men det er altså kún en teskefuld, drysset ud på yoghurt naturel, i færd med at bløde op. 
(Den store størrelse skyldes det er et nærbillede ;-))
Jeg fik en fornemmelse af, der faktisk er mere end et gram i sådan en teskefuld. 
Nu har jeg haft lejlighed til at veje det på en elektronvægt hos Teknologisk Institut i Århus. Der er nøjagtigt 4,76 gram. 
Det synes jeg egentlig er rart, da det ligger sig op af Professor Ole G. Mouritsens anbefaling om at bruge 5 gram tørret tang om dagen, for optimalt at kunne gøre ernæringsmæssig gavn af tangen.
Hav venligst dette i mente ved gennemlæsning af vejledningen :-)

Som forhandler af det kunne jeg måske fristes til at sige: Spis endeligt dagligt lige så meget, du overhovedet kan.
Nu er det jo bare sådan, jeg først og fremmest er daglig forbruger af spiselig tang i maden, nu på syvende år. Som sådan føler jeg anledning til at sige det modsatte af den entusiastiske handelsmand, der hurtigst muligt gerne vil have lagerbeholdningen udsolgt:
For intellektet er det nærmest ufatteligt, hvor lidt tang der skal til per dag, for at opnå en fuldkommen, uanstrengt, totalbehagelig mæthedsfølelse.
Min kone og jeg har været fælles om eksperimentet og er det fortsat.
Vi brugte simpelthen år på at lege os frem til hvad den rette mængde er.
Udfordringen var hele tiden, at intellektet ville blive ved med at tro på, der skulle bruges mere tang i maden end fornødent er. Så står man der den ene gang efter den anden og må levne, hvilket vi på ingen måder bryder os om, da vi altid foretrækker frisk fremstillet mad og helst vil ramme mæthedspunktet, hvor ingenting fornødent er at smide i skraldespanden.
Hmmm... Hvad er så den rette mængde, der er nok er nok til daglig for en voksen?
Ho Ho. Så lidt som et gram tørret tang, svarende til mellem 8 og 10 gram opblødt tang, delt op på dagens første måltider.
De fleste førstegangseksperimenterende bruger meget mere end dét, tænkende tang nok er en eller anden slags kød lig med at forstå. Sådanne eksperimenter ender næsten hver gang op med en overordentlig ubehagelig overmæthedsfølelse i kroppen meget lang tid før man har indtaget det hele måltid. Det kan endda virke skræmmende, det kan give anledning til at tænke: Hmmm... Det er da for mærkeligt. Hellere lade være end at gøre :-(

Iøvrigt er det min og konens erfaring, at når der så er den der lille bitte smule tang med i et måltid, så kan man reducere de øvrige ingredienser med så meget som 50% og alligevel opnå den fuldkomne, lette, vidunderlige mæthedsfornemmelse. I sig selv interessant i en tid, hvor det handler om at lære at blive bedre mæt af væsenligt mindre.

Et andet aspekt er, dette siger noget væsenligt om tangs billighed.
Man kan sagtens se på http://nordisk-tang.dk og bagefter tænke:
Nøjj. Det er godt nok dyrt. 200 kroner for 100 gram tang.
Det er da kun, hvis man forestiller sig man skal spise det hele på én gang.
Det er jo madtilskud til 20 mennesker en hel dag eller én i 20 dage :-)
10 kroner dagligt. Hvem har ej råd til det uanset hvor fattig man så end er?
Når man tænker på, at madomkostningerne iøvrigt bliver 50% mindre
og man mister trangen til de kostbare, søde sager, slik, sodavand, m.m. ...