Det uundværlige Havets omega 3
DHA
docosahexaensyre
og EPA
eiposapentaensyre
har vi hidtil fået
som fiskeolie.
Selv om nogen synes,
det har en harsk smag,
er det en milliardindustri.
Det er forudsagt,
at udbuddet
allerede i 2017
ikke længere
vil kunne
følge med
efterspørgslen.
Det antages,
at fiskebestandene,
olierne udvindes
af, heller ikke
vil kunne
blive ved med
at følge med.
Hvad så?
Får vi ikke
omega 3 nok,
når vi bruger
Tang i maden dagligt?
Næh ...
Der er sjældent målt
på indholdet.
Én nøjagtig måling
på en blanding af
Ishavstang, Lav klørtang
og Buletang fortæller,
at der i 5 tørrede gram
er 8,45 mg DHA
og 3,9 mg EPA.
Anbefalet dagsdosis er
250 mg DHA
og 125 mg EPA.
Skulle det opnås
ved at spise Tang,
ville det være umuligt.
Den helt store producent
i havet af omega 3
er mikroalgerne.
Alger så små
de kun kan ses
under mikroskop.
Dem kan vi jo ikke spise,
men det kan fiskene
og opkoncentrere
mængden.
Fremsynede producenter
flere forskellige steder
i verden har allerede
etableret kæmpe
dyrkningsanlæg,
hvor der udvindes omega 3
af de bedst produserende
mikroalger.
I Danmark forhandles
omega 3 kapslerne
Kapslerne kan købes
direkte dér, men er
også tilgængelig
har også etableret
et kæmpe
dyrkningsanlæg
og fylder omega 3
olien på kapsler.
Kapslerne er dog
endnu ikke til salg.
Billedet er et udpluk af en artikel
fra Videnskab.dk.
Japanske og amerikanske
videnskabsmænd
har i samarbejde
påvist, at betændelsesreaktioner/
inflammationer kan dæmpes
fuldstændigt, når der er
tilstrækkeligt DHA og EPA
i kroppen.
Det binder sig til makrofagerne,
de såkaldte skraldemandsceller,
vi har nok af, når vi bruger
tang i maden.
Det ser ud til at være
genetisk designet,
at makrofagerne
og omega 3
fedtsyrerne
hører sammen,
da de evner
at låse sig
sammen.