fredag den 30. december 2011

Røgsmag så man aldrig nogensinde glemmer smagen af maden fra lejrbålet

Det er sjældent vi har tid til at lave mad over lejrbål. Det er også meget sjældent vi får noget røgsalt med hjem fra butikkerne, der holder den røgede velsmag år efter år. Der er dog ét røgsalt der har denne egenskab at holde sin velsmag i så lang tid. Det hedder Bodil Johanssons røgsalt, det er skabt på vikingemanér og det er lige til at købe ved Bjergtrolden i Roskilde. Man kan også lave det selv, men det er en omstændtlig proces for kendere om at gøre. Det er fremstillet af tørret tang der er brændt til aske og derefter opløst i saltvand, der opvarmes over åben ild i en beholder. Når det bliver varmt nok dannes der saltkrystaller i overfladen der kan skummes af.

Her har jeg lavet Gomasio på mellemøsten manér, hvor Vikinge Røgsalt er saltet. Det er sådan set bare 30 gram sesamfrø der er ristet i ca. 20 minutter ved 2/3 varme, vel overvåget ind imellem. Når frøene begynder at poppe er det varme nok. Så køle af til man ik' længere brænder sig på håndryggen man ligger den ned over. Så kværne dem i 5 sekunder sammen med en lille tsk Bodil Johanssons røgsalt og man får et ristet sesamfrørøgsalt, der er ganske uovertruffent som en ekstra dressing til madsalater ;-)
Iøvrigt får man sig et guf, der besynderligt nok smager ganske meget som flæskesvær uden at være det. Jeg har nydt resten af den her portion som midnats snack de sidste par dage og har bestemt lyst til at lave mere af det efter at ha' spist det sidste i dag.