torsdag den 25. april 2013

International forskergruppe med Professor Ole G. Mouritsen i spidsen frikender spiselig Søl tang for skadevoldende virkninger


Søl (Palmaria palmata)

De første danskere der tog til stranden
for blandt andet at plukke Søl tang,
blev mødt af en opfordring fra
Fødevarestyrelsen om at undgå Søl:
Der var ingen nærmere begrundelse,
men af et supplerende dokument
fra DTU Fødevareinstituttet
fremgik det, at Søl indeholder
nervegiften kainsyre.
Man var dog ikke sikker på,
at koncentrationen er så stor,
der reelt er tale om livsfare.
Som Seniorrådgiverne ved DTU skrev:
"Vores viden om mængden af kainsyre i Søl,
både udenlandsk og dansk, er mangelfuld.
Det er derfor ikke muligt at afgøre, om
kainsyreindholdet i Søl udgør en
sundhedsrisiko".

Såvel dansk som udenlandsk Søl
er nu blevet tilbundsgående undersøgt
af et internationalt forskerteam,
ledet af Professor Ole G. Mouritsen.


Forskningsprojektet har resulteret i en publikation
der kan erhverves her:
Der er ingen open access, men jeg har
fået lov til at læse dokumentet for at kunne
skrive dette indlæg om det.

Dansk Søl, Søl fra Island og fra Maine
er blevet analyset for indhold af aminosyrer,
fedtsyrer, K-vitamin, Jod, Arsenik, Kainsyre
og tungmetaller.
Man skal være biokemiker for at få det
fulde udbytte af læsningen.
Hvad jeg hæfter mig ved,
er følgende ord i konklusionen:

We have discussed the contents of
potentially harmful substances
and concluded that the contents
found in the specimens of dulse
we have analyzed are not likely
to inflict any danger on
human health.

Så kommer jeg til at tænke på
Dr Prannie Rhatigan og hendes værk
Irish SEAWEED KITCHEN.
På side 187 skriver hun om
Søl (Dulse) og kainsyre,
at Søl i folkemedicinen
er blevet brugt til at
fordrive indvoldsorm.
Det kan den smule kainsyre
altså, der måtte være i Søl.
Det er jo nærmere
velgørende end skadevoldende.

Der er mange andre, interessante
oplysninger om tang i dokumentet.
Jeg omtaler ikke dem alle her.
Ole G. Mouritsen er kendt for at have
sandsynliggjort, at det er forfædrenes
indtag af tang, fisk og skaldyr
der takket være indholdet af
EPA og DHA har muliggjort
den historiske udvikling af
vores hjerne.
Nu er mineralerne Jod, Jern,
Kobber, Zink og Selenium
også kommet på listen.
Næringsstoffer der i den
højeste koncentration
findes i tang.
Uden tilstrækkelig tilførsel af det
har generne ringe mulighed
for at virke, som de
evolutionært er
designet til.

Jeg har haft noget dansk Søl
liggende fra en plukningsekspedition
til Djursland i oktober 2011.
Det er tørret og holder sig fortrinligt.
Jeg brugte noget af det til morgenmad i dag:


I en skål med Yoghurt Naturel,
hvor der også kom müesli i:


Det smagte ganske fortrinligt.
En rar tanke var det, der nu er
belæg for, måltidet udelukkende
er helbredsfremmende.
Der var ingen bismag af noget
måske lidt farligt ♥

Desværre kan man ikke bare gå ud
til en dansk Kattegatstrand
og være sikker på at finde
Søl, man kan plukke.
Man skal være dykker for
at gøre det.
Man kán dog være heldig
at finde noget på det lave vand,
der netop er kommet ind,
revet løs i en storm.

Dansk Søl dyrket i ståltanke
af Rasmus Bjerregaard,
Seaweed Seed Supply,
kender jeg foreløbig som
den bedste kvalitet af
dansk Søl.

Der ud over er der mulighederne
for at købe hjem fra Island
og Bretagne.
og

Publikationen får god omtale flere forskellige steder: