tirsdag den 4. juni 2013

Hvorfor hedder det Skulpetang?


Jeg fandt Skulpetang
den her gang.
Tilhører familien af
brune makroalger.
Er det så en, der i fødevare juridisk
sammenhæng er anerkendt som
Gammelkendt.
Det vil sige almindeligt
brugt i maden op til
maj 1985?
Hmmm...
Det synes kun
at være navnet
der er gammelkendt.
Skulpe er et gammel ord
for bælge og det ligner da
også grangiveligt en
ærtebælg.
Er den ej katalogiseret
som gammelkendt
skal den igennem
en kostbar
novel food proces,
for at sandsynliggøre
den kan spises uden
at blive dårlig af det.
Vi har Ole G. Mouritsens
og andre eksperters ord for,
den eneste danske makroalge
man bør holde sig fra er
Sargassotang.
Jeg er ked af at sige det,
men Fødevarestyrelsens
embedsmænd tager sig ikke af,
hvad de videnskabeligt
velfunderede algeforskere
kommer op med.
Hvad skulle de ellers
rette sig efter i et samfund,
hvor dét, der må anprises som
spiseligt, skal være dét,
videnskaben er enige om
er okay?
Personligt vil jeg med interesse
eksperimentere med at bruge
Skulpetang i maden.
Men jeg udbyder det ej til salg
før det har fået et officielt
stempel som
legitim
mad.