onsdag den 25. januar 2012

Kronisk øjenbetændelse er muligvis blot celleaffald der udskilles fra øjnene



Nedenstående hjemmeside tilhører min kollega Mica Kerkdijk fra Holland. Jeg er i færd med at oversætte 29 måder tang gør os godt - fra top til tå. Foreløbigt er jeg kun kommet til pkt. 4 om øjnene og det er viden derom specifikt, jeg lige har lyst til at dele i dag fordi jeg betragter det som noget af et guldkorn, også for jeg selv. Jeg har intuitivt haft god fornemmelse af det, men det er første gang jeg læser så skarpt på print, der med tiden opbygges bittesmå "murbrokker" af celleaffald, der har det med at komme ud gennem øjet pakket ind i puds, der sætter sig såvel under øjenlåget som ved rødderne af øjenbrynene. Får man ej fjernet disse brokker af cellesnavs bliver de til en ganske alvorlig irritation for øjenæblet.

Jeg tror på, der er rigtigt mange kommen vel til alder, muligvis også yngre mennesker, der udemærket kender hvad jeg snakker om.
Personligt blev jeg sidste vinter særdeles opmærksom på fænomenet, da jeg af og til følte det som om jeg simpelthen blev stukket med en kniv i øjet. Der var dage, hvor jeg måtte melde mig syg, da kold kuldetræk, som der er på mit arbejde, forværrer smerten ganske væsenligt. Siden da har jeg lært dagligt at studere mine øjenlåg for hvad der måtte være at rense væk. Det er svært at rense øjenlågene uden at det svier for meget.
Jeg bruger kamillete afkølet til kropstemperatur eller te af mælkebøtter, ligeledes nedkølet til kropstemperatur. Dertil tilsætter jeg koncentreret opløst salt, således at væsken får en 1 %'s saltopløsning, svarende til saltindholdet i kropsvæskerne. Så svier det ikke og de nævnte teer er antiseptiske. Så kan man meget forsigtigt med en vat rondel vædet med væsken vaske aflejringerne bort. Det kan ta' minutter, men det er hver gang hele anstrengelsen værd i form af lindring fra ubehag.

En af Danmarks bedste øjenspecialister har diagnosticeret det som Grøn Stær og ordineret kortisondråber for det. De hjalp kun en stakket frist og jeg brød mig på ingen måde om bivirkningerne så som hævede øjenlåg. Forøvrigt har jeg på ingen måde de klassiske symptomer på Grøn Stær. 

Tang med i maden så velintegreret som jeg gør det sætter ganske alvorligt meget skub i at cellerne får den lejlighed til at skille sig af med deres affald såvel som vi andre har brug for regelmæssigt at udlede ekskrementer og urin. Samtidigt er det måske også den eneste mulighed for effektiv at gøre sig kvit af ophobede giftstoffer fra det moderne industrisamfund. Det skal alt sammen ud og meget af det kommer ud gennem huden, endda fra øjnene.
Da er det godt at understøtte processen med rettidig omhu i form af egenomsorg, som beskrevet.

At blive kéd af tangen fordi den har denne udrensende effekt er nok noget af det dummeste man kan gøre ved sig selv. Det kan være ganske ubehageligt mens det står på, men i alle henseender kan man gøre lindrende ting undervejs, der dulmer ubehaget så meget, det er til at leve med, så længe det varer.

Det er første gang i år jeg har været i en vinter uden endnu at ha' oplevet fornemmelsen af at blive stukket i øjet af eget snavs. Fornemmelsen er ofte under vejs tilbage igen. Så ved jeg blot det atter engang er tid til at prioritere at rense mine øjenlåg :-) Træls det ta'r tid fra andet, men yes det er alt besværet værd i form af det efterfølgende velvære og roligere søvn :-)

Kilde: www.oceanvegetables.com