søndag den 9. december 2012

Potente hvidløgsspirer - genetisk modificerede?



+Søren Holt  havde for nylig et interessant indlæg i Google+ om hvidløg. Det handlede om kunsten at få hvidløg til at gå i frø. Jeg undrede mig over, hvorfor dog der skulle være nogen ide i at skabe hvidløgsfrø, når man bare kan stoppe fed i jorden om efteråret og så høste nye løg næste sommer...

Jeg fik sådan set et temmeligt intelligent svar. Nogen forestiller sig, der kan ske det samme med hvidløg på hele planeten, som Elmesygen, der jo har udryddet elmetræerne. Jeg forstår det som en eller anden slags genetisk degenerering, hvor planten populationsmæssigt betragtet har mistet sit immunforsvar i en sådan grad, at undergang er eneste mulighed.


Søren skriver: "Hvis hvidløg helt mister sin evne til seksuel reproduktion, så mister vi også muligheden for at skabe nye sorter. Med seksuel reproduktion sker der dels en rensning for virus, dels en rekombination af generne, der kan give en chance for at finde mere robuste kloner".

Her på matriklen eksperimenterer vi med at dyrke hvidløg i jord indeholdende komposteret tang fra stranden. Jeg har reflekteret over, det tilsyneladende opgraderer løgenes immunforsvar. Sommerens høst har vi til at ligge i en lille kurv i en vindueskarm, vendt mod nord. Nu er de begyndt at spire. Det har hvidløg også gjort for os andre år, men det har altid været nogle små, tynde pjevser at betragte.

Spirerne af tanghvidløg er utroligt kraftige at se til:





Jeg undrer mig over, hvad der er sket... Disse spirer er unægteligt markant mere potente at iagtage. For nogle år siden skrev den amerikanske videnskabskvinde Jane Teas til mig i en sidebemærkning: FYI seaweed works just as good as Viagra. Jeg måtte slå FYI op: For Your Information ;-) Personligt ved jeg, hun har ret, men at der også sker en regenerering/opgradering af hvidløgs indbyggede potentiale, det er da noget forbavsende.

Hmmm... Er der mon en analogi i det til den degeneration af eget sundhedspotentiale den hvide mand oplever i disse år, efter at have forsaget spiselig tang i maden gennem århundreder? Det skulle sådan set slet ikke undre mig om det er tilfældet :-)