fredag den 24. januar 2020

Tangdrys Irish Seaweed Blend from the Irish SEAWEED KITCHEN ♥ ♥ ♥


Doktor Prannie Rhatigan er på verdensplan en nulevende legende. Det unikke ved hende er, at hun er opflasket med tang i kosten. Hendes far var også læge, bekendt med de helbredsmæssige fordele ved at forebygge de mest almindelige sygdomme, ved at få den rigdom der er af mineraler og vitaminer i tang. 
Jeg mødte Prannie til Professor Ole G. Mouritsens Tangkonference i august 2010. Skæbnen ville, at vi kom til at sidde ved siden af hinanden på tilhører stolene. Vi vidste med det samme, vi har en kemi sammen der er optimalt på bølgelængde. Lige siden har vi været i kontakt og på forskellige måder hjulpet hinanden med kampagnen om at få flere mennesker til at bruge tang i maden.
Læg mærke til den store bog Prannie står med på billedet slået op. Sådan stod hun mens hun blev filmet af fjernsynet og skulle forklare om hendes mesterværk kogebogen Irish SEAWEED KITCHEN. Jeg stod bagved pressefotografen og tog billedet.


Bogen er ALT der er værd at vide om at bruge tang i maden. Det  bemærkelsesværdige er, at langt de fleste af opskrifterne kommer fra 192 forskellige irlændere, der hver for sig får lov til at præsentere, hvordan de bruger tang i deres madlavning. Det er kun 90 af opskrifterne Prannie selv står for. Bogen udkom i 2008 og har dannet så meget kultur for at bruge tang i maden, det er ganske grænseoverskridende.


Naturligvis hører tang også hjemme i Julen ... men hvordan skulle man lige gøre dét? I efteråret 2018 udgav Prannie en kogebog om det Christmastide by the coast.
I løbet af tidlig 2019 fik den bog så meget bevågenhed i hele verden, at Prannie endte med at blive nomineret i den Kinesiske konkurrence Best WORLD GOURMAND. 
Prannie vandt 1. præmien.

Det var Prannie der først gjorde mig opmærksom på, at en mulighed for at komme endnu længere ud til folket med tangbudskabet er, at anbefale det bare som drys på den mad, man spiser i forvejen. Den tanke var jeg med på fra dag 1. Men det er først nu, jeg rigtig gør kampagne på det. 
Prannie havde i mange år puslet i hovedet med en i sig selv bedst velsmagende sammenblanding af forskellige drys af tang. Hun kom til sidst ud med et mix af både røde, grønne og brune tangtyper. Bedste variation på markedet.




Tidligt i processen havde jeg æren af at være prøvesmager og kunne kun sige god for. Det helt fede ved det tangdrys er, det kommer hjem i en plasticpose med 250 gram, man selv fylder på sin beholder, der helst skal være lysafbrydende, da lys får de grønne tangtyper til at falme. Der er som ses i Webshoppen også mindre dåser, man kan købe gerne flere af på én gang:

https://irishseaweedkitchen.ie/irish-seaweed-kitchen-shop/

onsdag den 22. januar 2020

Tangdrys fra Gourmet Tang ♥



Gourmet Tang er Danmarks ældste tangfirma. Enkeltmandsvirksomhed drevet af Poul Erik Nielsen, den modne Herre til højre i billedet. Jeg havde ham og hans daværende produkter med i min Tangbod til FOOD Festival i Tangkrogen i Århus i 2012. Poul Erik kalder sig selv Agronom og Tangpusher. Han høster ikke selv det tang, han handler med. Produkterne importerer han fra Irland og Island.

Prøv at se på produkterne han handler med i hans Webshop.
Det meste af det er tørret tang i hele stykker. Det kan man også udmærket bruge i sit køkken, men i den her historie er temaet jo altså Tangdrys, det er nemt og bekvemt bare lige at drysse på hvilken som helst mad.
I sektionen med produkter fra Irske Connemara Organic Seaweed er der en pose med DULSE FLAKES. Det er flager af Søltang og 350 kr. for 500 gram er relativt billigt. 
Emballage og etiketter gør Poul Erik ikke mere end højst nødvendigt ud af. Det synes jeg er okay. Det er blevet moderne at vælge en vare ud fra, hvor smukt den er pakket ind. Det kan jeg ikke helt følge med til. Jeg går efter de større mængder til lang tids daglige forbrug. Sådan en pose der kan man jo bare fylde i sin egen dåse lidt af gangen og have ved hånden, hvad man skal bruge.

Der er fri levering ved alle køb over 300 kr. Levering sker til nærmeste GLS-pakkeshop. Der betales enten med direkte bankoverførsel eller med betalingskort.

Kunne det være fedt hvis ens nærmeste supermarked havde et større udvalg af Tangflager? Det kunne det da. Men vil man have sådanne flager i sin husholdning i dag, er der nærmest ingen vej uden om brug af Webshops. Det er der jo så heldigvis også mange, der har lært at finde ud af. I 2012 i Tangkrogen var der rigtig mange, der stod af, ved tanken om, at man ikke bare lige kan købe det ved sin nærmeste købmand.


mandag den 20. januar 2020

Sjøsaker Seaweed TEKSLO SEAFOOD ♥


Som ses er produkterne Norske. Det er 3 gutter, der er stået af fra olieindustrien. De har omskolet sig selv til at være tangplukkere og forhandlere. 
Jeg har undret mig over, at firmaet bruger to navne. Både Sjøsaker Seaweed og TEKSLO SEAFOOD. De hører hjemme i Steinsland, der ligger i den yderste skærgård vest for Bergen. Jeg har lidt af en forkærlighed for det sted, fordi jeg plukkede tang dér i 2013 og -14. Runar Trellevik fortæller, at navnet Tekslo kommer af, at de foretrækker at plukke tangen ved den øde ø Tekslo, der ligger længere vest på ude i Norskehavet.
I april 2018 lavede NRK en udmærket fjernsynsudsendelse om dem, det stadigvæk er muligt at se, hvis man interesserer lidt mere for, hvem de er og hvordan de griber tingene an.
(Vær opmærksom på, at indslaget har pludselige mellemrum af helt andre historier...)

Set fra venstre mod højre er de første 2 glas decideret tangdrys. Jeg har spekuleret på, hvorfor de har valgt at levere produkterne i krydderikværne, når drysset allerede er kværnet ... Det er muligvis for at signalere, at det er lige så nemt at bruge det, som det er at krydre sin mad med salt og peber ... For mange Nordmænd er det stadigvæk nyt og fremmedartet at bruge tang i maden og så må man jo som iværksætter finde på noget, der skaber associationer.

Det første glas fra venstre er ren Søltang i 2-3 millimeter store flager.

TARE MIX er en blanding af 4 forskellige slags tang (Tare er bare et andet Norsk navn for tang): Fingertang, Sukkertang, Vingetang og Søltang i flager af samme størrelse.

Det tredje glas TARE SALT består af 85% havsalt og 15% af noget der minder om Fingertang ... Stortare. Det kan bruges som salterstatning.

De to sidste glas er for dem, der er vild med smagen af chili. TACO KRYDDER er et traditionelt tacokrydderi tilsat 12% Søltang.

FLAMMEHAV bygger på det Japanske koncept Furikake. Der er Stortare i, men det er uoplyst i hvilken mængde. Resten er sesamfrø og havsalt.

 I Norge forhandles produkterne allerede i flere af REMA 1000 butikkerne. Den dag kommer måske også i Danmark, men indtil da er det Webshoppen der er muligheden, for at sidde i sofaen og købe det hjem.  Når du ser de Norske priser, så tænk lige over, at en Norsk krone = 76 Danske ører p.t.
Personligt ved jeg ikke lige, hvad jeg skal bruge de der krydderiglas til. Det er tangdrysset jeg vil have fat i. Så jeg kunne godt finde på at forhandle mig frem til at købe så og så meget af det drys i løs vægt og så opbevare det i en dåse i køkkenet eller på spisebordet. Vælger man at få det købte bragt hjem af DHL Express med Track & Trace på, kommer det meget hurtigt og man har fuld kontrol over, hvor varen befinder sig hvornår. Jeg har også prøvet med PostNord. Det var ikke så heldigt. De sendte et brev om told, jeg skulle betale for indførsel til Danmark, men det brev druknede i papir reklamer i postkassen og så blev pakken sendt tilbage til Norge.



onsdag den 8. januar 2020

MYSTERIUM: HVORDAN KAN DET VÆRE AT NORSKE VITALIA TAREMEL (Tangmel) FORSVANDT FRA MARKEDET EFTER STOR SUCCES I 2 ÅRTIER???


Det er rigtig svært at læse, hvad der står med små bogstaver i annoncen, der er fra 1954. Derfor har jeg valgt at skrive, hvad der står med større bogstaver og oversætter samtidig fra Norsk til Dansk ... i fald der er læsere, der har svært ved at læse Norsk.

"Den kendte finske geolog, professor Väinö Auer udtaler ifølge Aftenposten 19.01.1954 at jordens befolkning trues af degeneration på grund af alvorlige mangler hos mennesker, dyr og planter, som skyldes jordens fattigdom på visse stoffer.

EN GUDEGAVE FRA HAVET
Også DE behøver de stoffer havets planter indeholder, men som vores ernæring ellers er yderst fattig på. Millioner af mennesker i Østen spiser taremel dagligt fremstillet af havplanter. (I Norge betyder tare tang, der vokser på bunden af det dybere hav, mens tang for dem er det tang, der vokser på det laveste havvand). Asiaternes enestående vitalitet, ungdommelige udseende og friske hud, regner mange som det bedste bevis for tareplanternes betydning. Ikke uden grund anbefaler en af Norges førende skønhedspleje eksperter, at man dagligt bør spise VITALIA TAREMEL eller TARETABLETTER. Flere og flere kvinder og mænd, børn og unge begynder at forstå hvor vigtigt det er at bruge denne gudegave som havet skænker os i form af VITALIA TAREMEL. Mange som har brugt VITALIA TAREMEL noget tid er begejstrede for dette epokegørende naturprodukt og anbefaler ivrigt alle andre at begynde med det. Ikke uden grund anvendes tare i dag af mange idrætsudøvere og mange Amerikanske ejere af væddeløbsheste giver hestene dagligt tilskud af Norsk taremel for at opnå de bedst mulige resultater. Der er derfor gode grunde til at VITALIA TAREMEL bør indgå som et vigtigt led i den daglige kost. Har man først fået øjnene op for en rigtig kosts betydning for trivsel og arbejdslyst, så vil man næppe undlade at give VITALIA TAREMEL den naturlige plads i den daglige kost som det retteligen fortjener.
Derfor bør hele familien hver dag i året
sommer som vinter tage en teskefuld
grovmalet eller finmalet
VITALIA
TAREMEL
sammen med lidt vand
eller saft eller som
krydderi i maden
eller tage nogle få
delikate
VITALIA TARE-TABLETTER.
Fås hos apotekere
og købmænd".

Hæ Hæ ... den får bare hele armen den der markedsføring.
Jeg har lavet rigtig meget research på den her sag.

Grundlæggeren af VITALIA
var Nordmanden Ørnulf
Thorbjørn Myklestad.

Han må have været en velhavende forretningsmand for det ligner helsides annoncer i de Norske dagblade og han fik endda denne meget søde videofilm stablet på benene:


På en måde er det helt surrealistisk. I mere end ti år har man sagt om tang i maden i Norge, at det er Fremtidens Mad, sådan engang ude i 2050, når vi formentlig er så mange mennesker, at man er nødt til at tage nye fødevareemner op.
Men det her handler altså om et meget populært fortidigt Norsk kosttilskud og i dag i nutiden er der rigtig mange Nordmænd, der meget ihærdigt arbejder for, at Tang & Tare er nutidens kosttilskud, der kan tilsættes til uanset hvad for noget mad. Her smelter fortid, nutid og fremtid sammen i ét.

Hvordan kunne det gå til, at Ørnulf Thorbjørn Myklestad var så langt fremme allerede i 1954? Det har at gøre med, at Nordmænd altid har været meget kreative i svære tider, hvor der er mangel på alle mulige fødevarer. Under 2. verdenskrig udkom der flere Norske bøger, der gav anvisninger på, hvordan også tang & tare kan indgå i kosten.
Myklestad havde læst en af dem.



Tang og Tare
som vitaminkilde -
Kur mod mangelsygdomme
hos mennesker, husdyr
og planter 1943.

Myklestad må have været en meget visionær forretningsmand. Selv i dag er det sådan, at langt de fleste helbredsmæssige lidelser i virkeligheden blot er mangelsygdomme. Kroppen reagerer sygt på at få for lidt af livsvigtige mineraler, vitaminer m.m. som er til stede i overflod i tang og tare. Så kunne han se et kæmpe marked. Og som vi har set i hans annoncer var han en meget dygtig agitator. I dag ville den Norske Fødevarekontrol nok have nedlagt forbud mod hans agitation, fordi han i den grad lavede anprisninger af hans produkter.

Hvad var det for noget tare, der var i Myklestads produkter og hvor fik han det fra?

Når han både havde produkterne ude hos købmændene og apotekerne, så må der jo have været tale om tonsvis. Det har en enkeltperson ikke høstet selv, malet ned til granulat og endda fyldt på kapsler. Det var Stortare han brugte. Hvor kunne han købe sig til det i så store mængder?

Prøv at se på den her hjemmeside:

Tang Firmaet der linkes til, er i dag på andre hænder, men blev oprindeligt udviklet af Nordmænd for at udvinde Alginat til al mulig medicinsk og industriel brug. Firmaet er mere end 100 år gammelt. Når de har udvundet alginaten af stortaren så har de kæmpestort restprodukt. 
Jeg kan jo ikke vide det med sikkerhed, men jeg antager, at Myklestad simpelthen har tilbudt at bortskaffe denne tang for en billig penge og det har de så sagt JA til, fordi de alligevel skulle af med det som det 'affald' fra produktionen, det var. 

Første gang jeg holdt et offentligt foredrag om Tang for en stor folkeskare var for 10 år siden. Der var en ældre kvinde i forsamlingen, der kort fortalte om en jævnaldrende veninde der i 60'erne indtog Vitalia Taremel. Kvinden sagde: "Hun blev uhelbredeligt syg af det, fordi der var alt for meget jod i. Hvorfor skal vi så igen spise tang"? Det kunne jeg ikke svare på dengang. Det kan jeg først i dag. Men noget tyder på, at der efterhånden var så mange mennesker, der fik det dårligt af Vitalia produkterne, at Fødevarekontrollen simpelthen greb ind og forlangte produkterne fjernet fra markedet.

Danske NATUR DROGERIET har indtil for nylig haft et produkt tilsvarende VITALIA på markedet.




Læg mærke til, at der står på dåsen: "Anvendes sparsomt (ca. 25 mg pr. dag), da jodindholdet er højt". 25 milligram er så lidt, at det kun kan vejes af på en elektronvægt, som ingen almindelige husholdninger har. Det svarer måske til køkken begrebet 'en knivspids', men hvem kan håndtere det nøjagtigt?  
Jeg havde nogle samtaler med den nu forhenværende Direktør for NATUR DROGERIET. Han fortalte mig, at Fødevarekontrollen jævnligt var på nakken af ham, for at få ham til at fjerne firmaets tangprodukter. Det ville han bare ikke, fordi der er så meget godt i tang.
I dag har den nye CEO for firmaet dog fjernet Taremel. I stedet har firmaet udelukkende pulveriseret Blæretang på salgslisten også i form af kapsler. Det giver god mening, fordi jodindholdet i Blæretang i en dagsration på 5 gram (en teskefuld) er nok til at give et menneske jod nok, uden nogen risiko for at få for meget. Blæretang har også den fordel for en forhandler, at det er accepteret af Fødevarestyrelsen.

Summa sumarum: Vitalia Taremel forsvandt formentlig fra markedet, fordi der var nogle mennesker, der fik det dårligt af det.

Skal man så slet ikke indtage tangtyper, hvor der er allermest jod i? Der taler vi om Sukkertang, Fingertang, japansk Kombu Tang o.a. 

Det er simpelthen udelukkende et spørgsmål, om ens nyrer er normalt fungerende eller ej. Optimalt fungerende nyrer udskiller jod, hvis man en dag har fået mere end kroppen har brug for. Så er der jo ingen grund til at bekymre sig om noget og det er hammer nemt at finde ud af, om ens nyrer udskiller godt nok. Det er bare en lille blodprøve hos lægen og så får man svar den næste dag. Hvis nyrerne har en forringet evne til at udskille, så er det en rigtig god idé, kún at spise lidt tang, hvor der i hvert tilfælde ikke er mere jod end det, kroppen skal bruge dén dag. Det er så de forskellige slags Blæretang, Noritang, Purpurhinde, Søl Tang og Vingetang. 

Det er også godt, lige at huske på, at den eneste måde at få jod nok, det er tang. Man bliver rigtig meget dårlig af at få for lidt. Hjernen går simpelthen i stå/i dvale. 

Er man i tvivl om, hvor meget jod man har brug for at få hver dag, så læs og studér den her tabel fra WHO:

Alt i intervallet fra minimum til maksimum er fint, mens det er meget kritisk at få mindre end minimum.